Post Covid Herstelzorg

Heb je corona gehad en is je spierkracht erg verzwakt of heb je langdurige klachten na corona als kortademigheid en vermoeidheid? Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Je kunt ook in aanmerking komen voor behandeling in een revalidatiecentrum. Longfonds heeft hiervoor samen met het KNGF, longartsen, verpleegkundigen en andere partijen aanbevelingen opgesteld, waarmee er een eenduidig advies is voor de behandeling.

Vaak is een lange periode meerdere keren per week fysiotherapie nodig voor het verbeteren van de afgenomen conditie, fitheid en spierkracht door Long Covid. Een fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn. Een fysiotherapeut kan helpen als je lichamelijke corona symptomen hebt, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen en problemen met ademhaling. Maar ook voor ontspanning, bewegingsangst en het geleidelijk oppakken van dagelijkse activiteiten. Als je ook psychologische of sociale problemen hebt, zoals angst, dan ben je meer geholpen met revalidatie waarbij verschillende hulpverleners samenwerken. Bijvoorbeeld een psycholoog of psychosomatische fysiotherapeut. 

Speciaal daarvoor geschoolde en getrainde fysiotherapeuten hebben uitgebreide kennis en weten dat je na corona verschillende klachten kunt hebben. Na een grondige intake kunnen ze goed inschatten waar je het best mee bent geholpen en welke wegen je daarvoor kunt volgen. Ze kunnen je bijvoorbeeld terugverwijzen naar de longarts, huisarts of doorverwijzen naar een diëtist, logopedist, ergotherapeut en psycholoog.

istockphoto-1265078635-612x612[2](1).jpg

Goed om te weten

  • In het begin gaat de aandacht naar dagelijkse activiteiten (ook we genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer leren lopen en traplopen.
  • Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.
  • Wanneer je fysiotherapeut vindt dat je er klaar voor bent, dan ga je intensiever trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen.

Interesse in een van onze therapieën?

Dat snappen we!

Maak vandaag nog een afspraak!