Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de motorische ontwikkeling van kinderen. Kinderfysiotherapeuten zijn experts in het bewegen van kinderen en hoe zij spelenderwijs vaardigheden leren. Soms verloopt deze ontwikkeling trager of anders dan verwacht, wat kan leiden tot een achterstand of belemmering in het verdere leerproces. In zulke gevallen biedt de kinderfysiotherapeut ondersteuning aan zowel het kind als de ouders. Op een speelse en kindgerichte manier stimuleert de kinderfysiotherapeut de motorische ontwikkeling van het kind, passend bij zijn of haar belevingswereld. Ouders krijgen praktische tips en adviezen om hun kind ook thuis in het dagelijks leven te stimuleren, zodat de ontwikkeling optimaal wordt ondersteund. Omdat kinderen zich op meerdere gebieden tegelijk ontwikkelen – motorisch, sociaal-emotioneel en cognitief – is een brede kijk vaak noodzakelijk. Daarom werkt de kinderfysiotherapeut nauw samen met andere zorgprofessionals, zoals de huisarts, kinderarts, revalidatiearts, logopedist, podotherapeut, kinderpsycholoog of pedagoog.

Voor wie zijn wij?

Baby’s maken in hun eerste levensjaar belangrijke motorische ontwikkelingen door, zoals omrollen, kruipen of een voorwerp pakken. Ze zijn van nature weg beweeglijk, soms verloopt deze ontwikkeling anders;

  • mijn baby kijkt steeds naar dezelfde kant (voorkeurshouding)
  • mijn baby heeft een afplatting van de schedel
  • mijn baby wil niet op de buik liggen (tummy time)
  • mijn baby kan nog niet omrollen, niet zitten, niet staan of lopen
  • mijn baby overstrekt zich vaak en voelt gespannen aan
  • mijn baby is te vroeg (prematuur) en/of te licht (dysmatuur) geboren
  • mijn baby beweegt een arm opvallend minder

 

Peuters en kleuters zijn volop bezig de wereld om zich heen te ontdekken. Ze leren rennen, springen, klimmen en klauteren, maar ook tekenen en knutselen.

Soms verloopt de ontwikkeling van deze motorische vaardigheden niet helemaal vanzelf. In dat geval kan een beetje extra hulp nét het verschil maken. Wij bieden gerichte ondersteuning aan kinderen die wat achterlopen of moeite hebben met bepaalde bewegingen of activiteiten, zodat zij met plezier en zelfvertrouwen kunnen blijven ontdekken en groeien.

  • mijn kind heeft moeite met grove motoriek
  • mijn kind kan niet goed rennen en valt vaak (onhandig)
  • mijn kind durft niet te fietsen
  • mijn kind kan niet springen
  • mijn kind heeft moeite met fijne motoriek
  • mijn kind heeft pijn bij het bewegen

 

Bewegingsproblemen bij Schoolgaande kinderen kunnen een grote invloed hebben op het welbevinden van een kind en het functioneren binnen een groep. In de leeftijd van 4 tot 12 jaar wordt er steeds meer gevraagd van de motoriek. Kinderen leren fietsen, zwemmen, schrijven en beginnen vaak met sport. Dit zijn stuk voor stuk complexe vaardigheden die niet voor ieder kind vanzelf komen. Wanneer de motorische ontwikkeling achterblijft, kan dat zorgen voor onzekerheid, frustratie of moeite met het bijbenen van leeftijdsgenootjes. Vroege signalering en gerichte begeleiding kunnen dan veel verschil maken in het dagelijks functioneren en het zelfvertrouwen van het kind.

  • mijn kind heeft moeite met kleuren, knippen of tekenen
  • mijn kind heeft een onleesbaar handschrift
  • mijn kind heeft pijn in de knie tijdens het sporten
  • mijn kind zwikt regelmatig door de enkel
  • mijn kind klaagt veel over hoofdpijn
  • mijn kind heeft rugproblemen / scolioses
  • mijn kind heeft last van hyperventilatie / dysfunctioneel ademhalen
  • mijn kind heeft een motorische achterstand

Het onderzoek en de behandeling

Na een uitgebreide anamnese wordt een algemeen motorisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar verschillende vaardigheden zoals lopen, rennen, springen, hinkelen, huppelen en gooien/vangen. Vervolgens vindt er een meer gericht onderzoek plaats, waarbij onder andere de mobiliteit van de gewrichten, spierkracht en eventuele pijnklachten worden beoordeeld. Indien nodig kan een motorische test worden afgenomen om het niveau van uw kind te vergelijken met leeftijdsgenootjes.

  • Voor de algemene motoriek wordt de Movement Assessment Battery for Children (Movement-ABC-2) gebruikt.
  • Bij schrijfproblematiek wordt de Systematische Opsporing van Schrijfproblemen (SOS-2-NL) ingezet.

Het doel van de behandeling

De behandeling richt zich op het oefenen en verbeteren van motorische vaardigheden. Hierdoor krijgt het kind meer zelfvertrouwen en kan het beter functioneren in zowel de fysieke als sociale omgeving. Daarnaast worden er praktische tips gegeven, evenals advies over sport, spel en gerichte oefeningen die thuis of op school kunnen worden toegepast.

Werkwijze

In de meeste gevallen ontvangen wij u en uw kind op onze praktijk. Soms vindt de behandeling thuis plaats, bijvoorbeeld bij jonge kinderen of wanneer dit medisch noodzakelijk is. Tijdens een intakegesprek brengen we samen de hulpvraag duidelijk in kaart. Op basis daarvan volgt een onderzoek, waarbij we gebruik maken van gestandaardiseerde meetinstrumenten. Dit onderzoek verloopt altijd op een speelse manier en wordt aangepast aan het ontwikkelingsniveau van het kind.

De resultaten van het onderzoek en eventuele aanvullende testen worden besproken met de ouders en/of het kind. Samen bepalen we of begeleiding door de kinderfysiotherapeut nodig is. Indien dat het geval is, stellen we een behandelplan op waarin de doelen en vervolgstappen zijn vastgelegd. Ook wordt er een verslag gemaakt voor de huisarts en eventuele andere betrokken zorgverleners.

Tijdens de behandelperiode werken kind, ouders, kinderfysiotherapeut en – indien nodig – andere disciplines zoals school of hulpverleners nauw samen. Regelmatige evaluaties zorgen ervoor dat we de voortgang goed kunnen volgen en de behandeling tijdig kunnen bijsturen.

Wij werken volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK).

Interesse in een van onze therapieën?

Dat snappen we!

Maak vandaag nog een afspraak!